توقف رشد باکتری های بیماری زا بااستفاده از نانوذرات سلنیوم زیستی
به گزارش هوا فضا، محققان دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران، توانستند با استفاده از نانوذرات سلنیوم حاصل از نوعی مخمر، رشد باکتری ها و قارچ های بیماری زا را متوقف کنند.
به گزارش هوا فضا به نقل از دانشگاه تهران، در این پژوهش که در قالب رساله دکتری الهام لشنی، دانشجوی دکتری میکروبیولوژی دانشگاه تهران، با راهنمایی دکتر محمدعلی آموزگار و دکتر حمید مقیمی، اعضاء هیات علمی دانشکده زیست شناسی و با همکاری دکتر ریموند ترنر از دانشگاه کلگری کانادا انجام شده است، خواص ویژه نانوذرات سلنیوم در توقف رشد باکتری ها و قارچ های بیماری زا بررسی شده است.
دکتر آموزگار، استاد دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران در این زمینه اظهار داشت: «نانوذرات سلنیوم توانستند در آزمایش های ضدمیکروبی رشد باکتری ها و قارچ های بیماری زا همچون Klebsiella pneumoniae، Escherichia coli و Candida albicans را متوقف کنند».
استاد دانشکده زیست شناسی با اشاره به این که در این پژوهش از مخمر Yarrowia lipolytica برای تولید نانوذرات سلنیوم بهره گرفته شده، اعلام نمود: «نتایج این مطالعه پتانسیل گسترده این مخمر را جهت استفاده در صنایع دارویی، پزشکی و محیط زیستی نشان میدهد.»
وی با اشاره به این که نانوذرات سلنیوم به سبب خواص ویژه خود، نظیر اندازه کوچک و سطح وسیع، توانایی منحصربه فردی در مقابله با میکروب ها و رادیکال های آزاد دارند، اضافه کرد: «روش های مرسوم تولید نانوذرات غالباً با هزینه های بالا و آلودگی زیست محیطی هم راه است، اما روش زیستی استفاده شده در این پژوهش، گذشته از اثرات منفی محیط زیستی کمتر، پایداری و کارایی بیشتری دارد.»
استاد دانشکده زیست شناسی با اعلان اینکه مخمر Yarrowia lipolytica توانایی تولید مقدار زیادی زیست توده و اسیدهای چرب و تجزیه هیدروکربن ها را دارد، گفت: «از این مخمر همین طور می توان به عنوان مکمل غذایی برای تامین ویتامین ها، عناصر کمیاب، اسیدهای چرب، اسیدهای آمینه اگزوژن و پروتئین بهره برد.»
وی درباره ی دیگر مزایای این مخمر Yarrowia lipolytica اظهار داشت: «این مخمر به عنوان یک میکروارگانیسم ایمن، توانایی تبدیل سلنیت (یکی از شکل های سمی سلنیوم) به نانوذرات سلنیوم را داراست و به سبب قابلیت تولید مولکول های زیستی مفید مانند پروتئین ها و لیپیدها، پوشش پایداری برای نانوذرات به وجود می آورد که در زیست پزشکی اهمیت دارد.»
دکتر آموزگار در ادامه گفت: «بررسی های آزمایشگاهی نشان داد که نانوذرات سلنیوم تولید شده به روش زیستی، دارای ساختاری کروی با اندازه حدود ۱۱۰ نانومتر هستند و در پوشش خود لایه ای از پروتئین ها و لیپیدها دارند. این پوشش به پایداری و همین طور بهبود خواص ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی نانوذرات کمک می نماید.»
استاد میکروبیولوژی دانشگاه تهران با تکیه بر این که این خاصیت بسیار باارزش است، گفت: «بسیاری از باکتری ها به مرور زمان نسبت به داروهای آنتی بیوتیکی رایج، مقاوم شده اند و مقابله با آنها چالش برانگیز شده است. از طرف دیگر، تشکیل بیوفیلم توسط سویه های باکتریایی بیماری زا موجب ایجاد مشکلات گوناگون شده و مقاومت باکتری ها را در مقابل ترکیبات ضدمیکروبی مانند آنتی بیوتیک ها افزایش داده است.»
استاد دانشکدگان علوم در ادامه اظهار داشت: «در این مطالعه، اثرات بازدارندگی این نانوذرات در مقابل تشکیل بیوفیلم توسط Pseudomonas aeruginosa، Staphylococcus aureus، K. pneumonia و Acinetobacter baumannii مورد بررسی قرار گرفت. این نانوذرات همین طور خواص آنتی اکسیدانی از خود نشان دادند که می تواند به کاهش لطمه های اکسیداتیو در بافت های بدن کمک نماید.»
وی با بیان این که نانوذرات تولیدشده در غلظت های مؤثر، اثرات سمی چندانی بر سلول های انسانی نداشتند، اشاره کرد: «یافته های این مطالعه نشان میدهد که نانوذرات سلنیوم زیستی تولیدشده با این تکنیک، از نظر ایمنی برای کاربردهای پزشکی و درمانی گزینه مناسبی هستند.»
گفتنی ست این پژوهش برای اولین بار کاربردهای زیستی نانوذرات سلنیوم حاصل از مخمر Yarrowia lipolytica را مورد بررسی قرار داده است و می تواند زمینه ساز استفاده از این نانوذرات در مقیاس وسیع تر و با حداقل خطرات محیط زیستی باشد. نانوذرات تولیدشده علاوه بر پایداری بالا و پوششی از مولکول های زیستی، می توانند عوامل ضدمیکروبی مؤثری در مقابل پاتوژن های نگران کننده معرفی شده از طرف سازمان بهداشت جهانی به شمار آیند.
نتایج این بررسی با عنوان Characterization and biological activity of selenium nanoparticles biosynthesized by Yarrowia lipolytica مجله Microbial Biotechnology انتشار یافته و اینجا در دسترس قرار گرفته است.
منبع: aero-space.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب