کمک به تعادل کودکان سندروم داون با حقیقت مجازی
به گزارش هوا فضا، تحقیقات جدید نشان می دهند که بازی های حقیقت مجازی می توانند تعادل و عملکرد حرکتی کودکان دچار سندروم داون را بهبود بخشند. این نوع بازی ها می توانند بعنوان یک روش سرگرم کننده و موثر در جهت توانبخشی حرکتی این کودکان مورد استفاده قرار گیرند.
به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا، سندروم داون یکی از رایج ترین اختلالات ژنتیکی است که سبب بروز مشکلاتی در توانایی های ذهنی و حرکتی کودکان می شود. این بیماری در هر ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ تولد، یک کودک را تحت الشعاع قرار می دهد و در کشورهای مختلف همچون ایالات متحده آمار بالایی از کودکان را شامل می شود. کودکان دچار این سندروم در یادگیری و انجام مهارت های حرکتی، همانند کودکان هم سن و سال خود، با کندی و کاهش کیفیت مواجهند. تحقیقات نشان داده اند که ضعف در عضلات، ناتوانی در حفظ تعادل، و کمبود توانایی در هماهنگی حرکتی از مشکلات عمده این کودکان در سالهای ابتدایی زندگی است. به علت این خصوصیت ها، کاهش سطح فعالیت بدنی و به دنبال آن افت کیفیت زندگی در آنها دیده می شود. این نارسایی های حرکتی و تعادلی سبب ایجاد محدودیت هایی برای کودکان دچار سندروم داون در انجام فعالیتهای روزمره و ارتباط با محیط پیرامونشان می شود.
بهبود تعادل و قدرت عضلات این کودکان می تواند به کیفیت زندگی آنها کمک شایانی کند. از آنجائیکه تکنولوژی در دنیای امروز به سرعت درحال پیشرفت است، روش های نوینی همچون بازی های حقیقت مجازی بعنوان ابزاری جهت کمک به بهبود عملکرد و توانمندسازی کودکان به کار گرفته شده اند. استفاده از بازی های مبتنی بر حقیقت مجازی، علاوه بر ایجاد محیطی جذاب و تعامل برانگیز، امکان بهبود تعادل و هماهنگی حرکتی کودکان را فراهم می آورد و تحقیقات نشان داده که این شیوه ها می توانند موثر واقع شوند.
در این راستا، تعدادی از پژوهشگران ایرانی به سرپرستی دکتر محمدرضا سیدی، استادیار طب ورزشی از پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی تهران، با همکاری محققان دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، به مطالعه اثرات بازی های حقیقت مجازی بر تعادل و عملکرد حرکتی کودکان دچار سندروم داون پرداخته اند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیرات بازی های حرکتی مجازی بر تعادل و توان حرکتی اندام تحتانی در این کودکان طراحی و اجرا شده است.
برای انجام این مطالعه، محققان ۳۰ دختر ۸ تا ۱۲ ساله دچار سندروم داون از شهر گرگان را به شکل تصادفی به دو گروه تقسیم کردند؛ یک گروه تحت بازی های حقیقت مجازی قرار گرفت و گروه دیگر بعنوان گروه کنترل، بدون این مداخله بودند.
برنامه مداخله شامل ۲۴ جلسه ۳۰ دقیقه ای از بازی های ورزشی حرکتی بود که از دستگاه ایکس باکس برای اجرای بازی های بوکس و اسکی استفاده شد. در این بازی ها کودکان باید حرکات مختلفی را برای کسب امتیاز انجام می دادند. به منظور ارزیابی نتایج، تعادل و عملکرد اندام تحتانی آنها با استفاده از آزمون های خاص علمی ارزیابی شد.
نتایج این پژوهش که در دوفصلنامه «توانبخشی ورزشی» وابسته به دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه بوعلی سینا انتشار یافته اند، نشان دادند که بازی های حقیقت مجازی تأثیر مثبتی بر تعادل و عملکرد حرکتی کودکان دچار سندروم داون داشته اند. به ویژه، این کودکان بعد از انتهای دوره تمرینات مجازی در آزمون های تعادلی و پرش های بلند و عمودی، نسبت به گروه کنترل، عملکرد بهتری از خود نشان دادند. این نتایج نشان می دهند که بازی های مجازی می توانند ابزاری قابل اعتماد برای بهبود توانایی های حرکتی و تعادلی این کودکان باشند.
این مطالعه به این نتیجه رسید که استفاده از بازی های حقیقت مجازی به علت تعامل و انگیزه بالایی که ایجاد می کند، می تواند بعنوان یک روش نوین برای ارتقای توانایی های تعادلی و حرکتی در کودکان دچار سندروم داون مورد توجه قرار گیرد. این شیوه به علت محیط جذاب و بدون استرس بازی، کودکان را به فعالیتهای فیزیکی بیشتر ترغیب کرده و به آنها کمک می نماید که توانایی های خویش را بهتر بشناسند و تقویت نمایند.
یافته های فوق از آن جهت اهمیت دارند که برای یکی از اشکالات بزرگ کودکان دچار سندروم داون، یعنی ناتوانی در حفظ تعادل و ضعف حرکتی، پاسخی عملی و نوآورانه عرضه می دهند. توانمندسازی کودکان از راه بازی های حقیقت مجازی می تواند تأثیر قابل ملاحظه ای در ارتقای اعتماد به نفس، مهارت های حرکتی و کیفیت زندگی آنان داشته باشد و به آنها کمک نماید تا توانایی های حرکتی و حسی خویش را بهبود دهند.
منبع: aero-space.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب