هوافضا- علوم هوا فضا
بررسی دو روش درمانی برای كاهش مشكلات كودكان اوتیسم

با این دو بازی، رنج کودکان اوتیسم را کاهش دهیم

با این دو بازی، رنج کودکان اوتیسم را کاهش دهیم

به گزارش هوا فضا، اوتیسم یکی از پیچیده ترین اختلالات رشدی است که از کودکی خویش را نشان داده است و زندگی فرد را از جنبه های مختلف تحت تاثیر قرار می دهد. به علت مشکلات ارتباطی و رفتاری که این کودکان تجربه می کنند، یافتن روش های درمانی مؤثر برای کاهش علایم آن همواره دغدغه متخصصان بوده است.



به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا، اوتیسم یک اختلال رشدی است که بر خیلی از بخش های مغز تاثیر می گذارد. کودکان دچار این اختلال با مشکلاتی در برقراری ارتباط با دیگران، صحبت کردن و حتی حرکت مواجهند. علایم این بیماری معمولا پیش از سه سالگی آشکار می شود و در بعضی موارد سبب ایجاد تنش در محیط های اجتماعی می شود. شدت علایم اوتیسم در کودکان مختلف متفاوت می باشد لذا به سه سطح تقسیم می شود. سطح اول احتیاج به نظارت و حمایت دارد و با تغییرات محیطی به سختی سازگار می شود. سطح دوم انعطاف ناپذیری بیشتری دارد و سطح سوم احتیاج به نظارت و حمایت شدید دارد که سبب می شود کودکان در تمامی جنبه های زندگی با مشکلات زیادی روبه رو باشند.

با توجه به افزایش شیوع اوتیسم و احتیاج به بهبود کیفیت زندگی کودکان مبتلا، تحقیقات زیادی در رابطه با روش های مؤثر برای کاهش شدت علایم این اختلال انجام شده است. بعضی از درمان ها متمرکز بر بهبود تعاملات اجتماعی و ارتباطی کودکان هستند که یکی از آنها بازی درمانی است. بازی بعنوان یک فعالیت طبیعی و جذاب برای کودکان، نقش مهمی در کاهش تنش های ناشی از اوتیسم دارد و به کودکان کمک می نماید تا با استفاده از محیط اطرافشان و تجربه طبیعت، علایم این اختلال را کاهش دهند.

در همین راستا، سحر صفرزاده، استادیار گروه روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، به همراه چند تن از همکارانش، تحقیقی را با هدف بررسی اثربخشی دو روش درمانی بر علایم کودکان اوتیسم انجام دادند. این محققان دو روش بازی درمانی معروف به «فلورتایم» و «تحلیل رفتار کاربردی» را برای کاهش شدت علایم اوتیسم در کودکان مورد بررسی قرار دادند.

در این مطالعه که در مرکز اوتیسم «گل های بهشت» شهر قم انجام شده است، ۴۵ کودک دچار اوتیسم مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور، کودکان به شکل تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: گروه اول تحت درمان با روش تحلیل رفتار کاربردی، گروه دوم تحت درمان با بازی درمانی فلورتایم و گروه سوم بعنوان گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. هر دو گروه درمانی به مدت ۲۳ جلسه ۲۰ دقیقه ای تحت نظر بودند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های استاندارد برای ارزیابی علایم اوتیسم و بررسی مؤلفه های ارتباط، حرکات کلیشه ای و تعامل اجتماعی کودکان بود.

یافته های این پژوهش نشان دادند که هر دو روش بازی درمانی فلورتایم و تحلیل رفتار کاربردی سبب کاهش علایم اوتیسم در کودکان شدند. به عبارتی، هر دو روش به صورت مؤثری توانستند شدت علایم اوتیسم را کاهش دهند، اما هیچ یک از آنها بر دیگری برتری خاصی نداشت.

در ادامه، نتایج این پژوهش حاکی از آن هستند که این دو شیوه درمانی نه تنها در طول دوره اجرا، بلکه تا دو ماه بعد از انتهای دوره هم سبب کاهش معنادار و قابل توجهی در علایم اوتیسم شدند.

یکی از یافته های کلیدی این پژوهش نشان داد که تحلیل رفتار کاربردی نه تنها در بهبود رفتارهای کودکان مؤثر است، بلکه به بهبود رشد عصبی و انعطاف پذیری مغزی هم کمک می نماید. این امر به کودکان اجازه می دهد تا توانایی های ارتباطی و اجتماعی خویش را تقویت کرده و با چالش های روزمره بهتر کنار بیایند.

همچنین، بازی درمانی فلورتایم به علت ماهیت جذاب و طبیعی خود برای کودکان، سبب شد که کودکان با انگیزه بیشتری در جلسات درمانی شرکت نمایند و ارتباطات اجتماعی بهتری برقرار کنند.

نتایج این پژوهش اهمیت توجه به روش های درمانی متنوع برای بهبود کیفیت زندگی کودکان دچار اوتیسم را برجسته می کند. از آنجائیکه اوتیسم یک اختلال پیچیده است و تابحال درمان قطعی برای آن معرفی نشده است، استفاده از نگاههای مختلف مانند تحلیل رفتار کاربردی و بازی درمانی فلورتایم می تواند به بهبود علایم و افزایش مهارت های اجتماعی و ارتباطی این کودکان کمک نماید.

شایان ذکر است این نتایج علمی در نشریه «پژوهش توانبخشی در پرستاری» وابسته به انجمن علمی پرستاری ایران انتشار یافته اند. این نشریه به پژوهش های مهم در زمینه توانبخشی و روش های نوین درمانی برای بهبود کیفیت زندگی افراد می پردازد و با عرضه این پژوهش، نشان داده است که چطور می توان از بازی درمانی و تحلیل رفتار جهت کمک به کودکان دچار اوتیسم بهره برد.





منبع:

1403/07/30
09:04:07
0.0 / 5
10
تگهای خبر: ارتباطات , كیفیت , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
هوا فضا هوافضا