علوم هوا فضا
در جهاد دانشگاهی تهران؛

راه اندازی مرکز رویت پذیری و افزایش اثرگذاری تحقیقات

راه اندازی مرکز رویت پذیری و افزایش اثرگذاری تحقیقات

هوا فضا: مرکز رویت پذیری و افزایش اثرگذاری تحقیقات در جهاد دانشگاهی تهران راه اندازی و از سایت آن رونمایی گردید.



به گزارش هوا فضا به نقل از سازمان جهاد دانشگاهی تهران، با حضورجمال رحیمیان، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی تهران، و معاونان، مرکز رویت پذیری و افزایش اثرگذاری تحقیقات (رونیک ۱) در جهاد دانشگاهی تهران راه اندازی و از سایت آن به آدرس rvnic.ir رونمایی گردید.
دکتر نادر آل ابراهیم، مدیر مرکز رویت پذیری و افزایش اثرگذاری تحقیقات (رونیک ۱)، در این مراسم با اشاره به اینکه بر طبق مطالعه ای در سال ۲۰۱۴، بیش از ۴۳ درصد مقالات انتشار یافته در نشریات ISI هیچگاه مورد استناد قرار نگرفتند، در ادامه اظهار داشت: این به مفهوم کیفیت پایین مقالات نیست بلکه نشان دهنده آگاهی نداشتن جامعه علمی از وجود این مقالات است.
وی، با اشاره به اینکه انتشار یک مقاله در نشریه ای معتبر تنها نیمی از مسیر دستیابی به موفقیت است، اضافه کرد: بخش عمده ای از این پروسه به رویت پذیری آن مقاله مربوط می شود. هم چنین استفاده از ابزارهای پژوهشی مناسب می تواند به پژوهشگران کمک نماید تا نتایج کار خودرا در دسترس تعداد بیشتری از پژوهشگران قرار دهند، که در نهایت به دریافت استنادات بیشتر منجر شود.
مدیر مرکز رویت پذیری و افزایش اثرگذاری تحقیقات جهاد دانشگاهی تهران، با اشاره به اینکه افزایش تعداد استنادات به مقالات تأثیر قابل توجهی در ارتقاء رتبه بندی دانشگاه ها دارد، در ادامه اشاره کرد: راه اندازی این مرکز به تقویت جایگاه علمی پژوهشگران و ارتقاء رتبه دانشگاه های ایران در رنکینگ های جهانی کمک بسیاری می کند.
دکتر آل ابراهیم، با اشاره به اینکه اغلب نظام های رتبه بندی بر روی شهرت، خاصیت های عملکردی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی متمرکز شده اند، اشاره کرد: امروزه سیستم های رتبه بندی فراوانی در جهان وجود دارند که دانشگاه های کشور را در سطح ملی و بین المللی مقایسه و رتبه بندی می کنند.
وی، افزایش تعداد بازدید، افزایش تعداد دانلود، افزایش تعداد استناد و افزایش ضریب تأثیر را از فاکتورهای رویت پذیری و در نهایت رتبه بندی موسسات آموزشی در سطح جهانی برشمرد و اضافه کرد: رتبه بندی پایگاه استنادی جهان اسلام در آغاز زمستان ۱۴۰۲ نشان داد که تنها تمرکز بر کمیت در رتبه بندی ها کافی نیست.
مدیر مرکز رویت پذیری و افزایش اثرگذاری تحقیقات جهاد دانشگاهی تهران، افزود: در نوع دیگری از رتبه بندی در ایران بر طبق شمار مقالات منتشرشده و اچ ایندکس که بر روی پایگاه سایمگو نشان می دهد، به خوبی گویای اختلاف رتبه ایران در تعداد مقالات منتشر نموده و اثرگذاری آن هاست و نیازمند تمرکز بر افزایش کیفیت و رویت پذیری و اثرگذاری تحقیقات دانشگاهی هستیم.
آل ابراهیم، افزود: این مرکز با هدف ارتقاء سطح رویت پذیری و اثرگذاری تحقیقات دانشگاهی تأسیس شده است تا به افزایش رتبه علمی دانشگاه های ما در سطح بین المللی کمک نماید و نقش کلیدی در بهبود وضعیت دانشگاه های کشور در رتبه بندی جهانی ایفا کند.
وی، با ارائه مثالی توضیح داد: در سال ۱۹۵۸ مقاله ای درباره ی گرافیک منتشر گردید که هیچ استنادی به آن نشد اما به همان مقاله در سال ۲۰۱۰ میلادی به سبب ۲۵۰۰ استناد جایزه تعلق گرفت.
مدیر مرکز رویت پذیری و افزایش اثرگذاری تحقیقات جهاد دانشگاهی تهران، با تکیه بر اینکه در مقالات کیفیت حرف اول را می زند، در ادامه از بروز خیلی از تقلبات در کشورهای عربستان، پاکستان، چین و … آگاهی داد و اظهار داشت: اما ایران مدعی اخلاق مداری نباید راه تقلب را برگزیند و برای استناد باید رویت پذیری را افزایش داد.
آل ابراهیم، با اشاره به اینکه در بعضی کشورها برای افزایش استناد کارتل تشکیل داده اند، در ادامه اشاره کرد: بدین معنا که افراد استناد همدیگر را بالا می برند. در رتبه بندی دنیا ۶۳ درصد مربوط به شهرت است که از این میان ۱۵ درصد مربوط به آموزش، ۱۸ درصد پژوهش است.
وی، افزود: رتبه دانشگاه تهران در نظام رتبه بندی جهانی ۲۰۲۳ ISC از ۴۰۵- ۴۰۱ در سال ۲۰۲۲ به ۶۰۰-۵۰۱ تنزل و دانشگاه علوم پزشکی تهران رتبه ۷۰۰-۶۰۱ را کسب کرده است. بر طبق نوع دیگری از رتبه بندی تعداد مقالات در بازه زمانی ۲۵ ساله آمریکا رتبه نخست، چین دوم و ایران ۲۱ بوده اما در سال ۲۰۲۲ میلادی آمریکا رتبه دوم و ایران رتبه ۱۵ از نظر شمار مقالات بوده است.
مدیر مرکز رویت پذیری و افزایش اثرگذاری تحقیقات جهاد دانشگاهی تهران، با اشاره به اینکه اکنون ایران از نظر اچ ایندکس مقالات رتبه ۴۱ جهان را دارد، اضافه کرد: میزان استناد به ازای هر مقاله در بازه ۲۵ ساله در ایران ۱۷۰ و اکنون به ۶۶ رسیده است. دانشگاه صنعتی شریف هم از نظر استناد به مقالات به تدریج درحال تنزل است اما به لحاظ Inovation رو به افزایش است.
آل ابراهیم، با اشاره به اینکه اکنون کشورهای عربی و هندوستان یک Submite برای دیده شدن دانشگاه هایش دارد، اظهار داشت: این نشانه رویت پذیری است. آسیا دو سوم جمعیت دنیا را با ۱۷ میلیون مقاله را دارد در صورتیکه آمریکا ۸۰۰ هزار مقاله، تعداد استناد مقالات آسیایی ۱۵ میلیون بار و آمریکا ۲۴ میلیون بار است.
وی، با اشاره به اینکه آمریکا مدت هاست برروی رویت پذیری کار می کند در ادامه اضافه کرد: دانشگاه هیوستون برای این کار مسئولی قرار داده است کشورهای عربی به شدت به این سمت حرکت می کنند در ایران در سال ۹۸ برای پارک های علم و فن آوری این کار انجام شد و قرار شد رتبه بندی برای دانشگاه ها و اساتید تقویت شود.


منبع:

1403/01/04
16:21:08
0.0 / 5
299
تگهای خبر: آموزش , سیستم , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
هوا فضا هوافضا