علوم هوا فضا
هشدار جدی دانشمندان برای تولید غذای آینده

دگرگون شدن الگوی کشاورزی با تغییرات اقلیمی

دگرگون شدن الگوی کشاورزی با تغییرات اقلیمی

به گزارش هوا فضا، گرمایش جهانی دیگر یک تهدید دوردست نیست، بلکه تأثیرات آن در زندگی روزمره ما به وضوح دیده می شود. طوفان ها، سیلاب ها، آتشسوزی های گسترده و خشکسالی ها همگی نشانه های تغییرات اقلیمی هستند؛ اما یکی از مهم ترین نتایج این تغییرات، تاثیر آن بر تولید مواد غذایی است. با افزایش دما، زمینهای کشاورزی خیلی از مناطق جهان امکان دارد دیگر برای کشت محصولات مناسب نباشند.



به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا، امنیت غذایی جهان بشدت به شرایط اقلیمی وابسته است. تولید محصولات کشاورزی تحت تاثیر دما، میزان بارش و رطوبت قرار دارد. در حالیکه برخی مناطق امکان دارد از افزایش دما سود ببرند، خیلی از نقاط جهان بخصوص مناطق گرمسیری و کم ارتفاع در معرض خطر کاهش تولید و تنوع محصولات کشاورزی هستند.

کاهش تنوع محصولات می تواند سبب کمبود مواد غذایی و افزایش قیمتها شود، که در نهایت صدمه پذیری جوامع کم درآمد را بیشتر می کند. این مورد بخصوص برای کشورهایی که به کشاورزی معیشتی متکی هستند، یک چالش بزرگ به حساب می آید.

در این راستا، محققان دانشگاه آلتو در فنلاند مطالعه ای را جهت بررسی تاثیر گرمایش جهانی بر تولید مواد غذایی انجام داده اند. این پژوهش با تحلیل شرایط اقلیمی آینده نشان داده است که چه مناطقی در معرض بیشترین خطر قرار دارند. تیم تحقیقاتی مورد نظر به سرپرستی «سارا هایکونن»، دانشجوی دکتری، و با هدایت «ماتی کومو»، استاد دانشگاه آلتو برای انجام این پژوهش، داده های در ارتباط با تغییرات دما، میزان بارش و رطوبت را در سناریوهای مختلف گرمایش جهانی بررسی کردند. آنها تاثیر این تغییرات را بر ۳۰ نوع محصول کشاورزی مهم در سراسر دنیا تحلیل کردند. این مدل سازی به آنها امکان داد تا تصویری دقیق از تأثیرات گرمایش جهانی بر تولید محصولات اساسی عرضه کنند.

یافته های این پژوهش نشان می دهند که مناطق کم عرض جغرافیایی، مانند قسمتهایی از آفریقا، آمریکای جنوبی و جنوب آسیا، بیشترین صدمه را از تغییرات اقلیمی خواهند دید. در این مناطق، تا نیمی از تولید محصولات کشاورزی امکان دارد در معرض خطر قرار گیرند.

این مساله به کاهش تنوع محصولات کشاورزی هم منجر می شود که می تواند امنیت غذایی را بشدت تهدید کند. در مقابل، در عرض های جغرافیایی بالاتر، زمینهای قابل کشت به طور عمده حفظ خواهند شد و حتی امکان افزایش تنوع محصولات در بعضی مناطق وجود دارد.

یکی از مهم ترین نتایج این پژوهش آن است که تولید محصولات استراتژیکی مانند برنج، گندم، ذرت و سیب زمینی در سطح جهانی کاهش خواهد یافت. همینطور محصولات مهمی مانند یام (نوعی سیب زمینی شیرین که غذای اصلی خیلی از مردم در آفریقاست) در معرض خطر جدی قرار دارد.

بر این اساس، در صورتیکه دمای جهانی بیشتر از ۳ درجه سانتی گراد افزایش یابد، سه چهارم تولید محصولات کشاورزی در منطقه جنوب صحرای آفریقا امکان دارد از بین برود.

علاوه بر این، محققان اخطار داده اند که حتی اگر شرایط اقلیمی برای برخی مناطق مساعدتر شود، مشکلاتی مانند شیوع آفات جدید و پدیده های آب وهوایی شدید همچنان تهدیدی جدی برای کشاورزی خواهد بود. به همین دلیل، علاوه بر پیشبینی تغییرات اقلیمی، باید به راه های تطبیق پذیری و مدیریت این تغییرات هم توجه کرد.

به گفته محققان، مناطق کم عرض جغرافیایی که بیشتر در معرض خطر هستند، می توانند تا حدی با روش هایی مانند بهبود سیستم های آبیاری، استفاده بهتر از کودها و کاهش هدررفت مواد غذایی، بخشی از این چالش را مدیریت کنند. در مناطق معتدل و سردتر نیز، کشاورزان باید برای تغییرات احتمالی در الگوی کشت محصولات آماده باشند و انعطاف پذیری بیشتری در مقابل شرایط جدید نشان دهند.

یافته های فوق که در نشریه جهانی و معتبر Nature Food انتشار یافته اند، می توانند راهنمائی برای سیاست گذاران و کشاورزان در سراسر دنیا باشند تا راهکارهای بهتری برای مواجهه با اثرات گرمایش جهانی بر کشاورزی و امنیت غذایی بیابند. با عنایت به اهمیت این موضوع، کارشناسان تاکید دارند که کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و اتخاذ راهکارهای پایدار در قسمت کشاورزی، کلید مواجهه با این بحران جهانی است.





منبع:

1403/12/15
10:46:06
0.0 / 5
36
تگهای خبر: سیستم , كارشناس , ناسا
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
لینک دوستان هوا فضا
هوا فضا هوافضا