علوم هوا فضا
با تلاش محققان داخلی صورت گرفت

دستیابی به دانش فنی تولید رنگدانه ای با كاربرد در صنایع غذایی و دارویی از نوعی ریز جلبك

دستیابی به دانش فنی تولید رنگدانه ای با كاربرد در صنایع غذایی و دارویی از نوعی ریز جلبك

به گزارش هوا فضا محققان پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی به دانش فنی تولید رنگدانه ای طبیعی از نوعی ریزجلبك با كاربردهای وسیع در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی، آبزی­ پروری و خوراك طیور شدند؛ این فناوری آماده واگذاری به بخش خصوصی است.


به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا، دکتر مریم هاشمی، رئیس بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری پروژه تصریح کرد: آستاگزانتین با توان آنتی اکسیدانتی فراوان، کاربردهای وسیعی در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی، آبزی­ پروری و خوراک طیور دارد. این رنگدانه به دو روش سنتتیک و طبیعی تولید می­­ شود؛ باآنکه به علت ملاحظات ایمنی زیستی، تولید آستاگزانتین طبیعی از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس نسبت به نوع سنتتیک ترجیح داده می­ شود.
وی ادامه داد: تجارت جهانی آستاگزانتین بعنوان قدرتمندترین آنتی اکسیدانت طبیعی، ۵۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ بوده که در واقع ۳۲ درصد تجارت جهانی کارتنوئید­ها را به خود مختص کرده است و پیش­ بینی می­ شود در سال ۲۰۲۲ به ۷۷۲ میلیون دلار برسد. ارزش تجاری زیست توده هماتوکوکوس پلوویالیس و آستاگزانتین حاصل از آن به ترتیب ۵۵۰ و ۲۵۰۰ تا ۱۵۰۰۰ دلار به ازای هر کیلوگرم بسته به درجه خلوص است.
هاشمی خاطرنشان کرد: همینطور هماتوکوکوس پلوویالیس به علت توان فتوسنتزی، مواد اولیه ارزان قیمت مانند دی اکسید کربن را به مواد آلی با ارزش تبدیل نموده و منجر به کاهش مشکلات زیست محیطی می ­شود. از چالش های تولید بهینه آستاگزانتین توسط هماتوکوکوس می­ توان به سویه و محیط کشت مناسب، حساسیت ریز جلبک به شرایط محیطی، سامانه و استراتژی کشت، حساسیت به غلظت ­های مختلف دی اکسید کربن، چرخه زندگی پیچیده، نرخ رشد پایین، حساسیت به تنش های هیدرودینامیکی و تجزیه سلولی در مرحله القاء تنش اشاره نمود. هم اکنون این محصول پرارزش در کشور تولید نمی­ شود.
رییس بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی خاطرنشان کرد: بر مبنای اهمیت مبحث برای کشور پروژه جامعی با هدف عرضه روشی کارآمد و مقرون به صرفه برای تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیسپژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی انجام شد.
وی افزود: طراحی و بهینه­ سازی رویکردهای نوین در هر دو فاز سبز(رشد سلولی) و قرمز (تجمع آستاگزانتین) به منظور افزایش بهره ­وری سامانه تولید و کاهش هزینه در کنار سهولت افزایش مقیاس تولید از اهم دستاوردهای این طرح است.
مجری طرح اظهار نمود: از نتایج بدست آمده می توان به بهینه ­سازی ترکیبات محیط کشت ریزجلبک در دو فاز رشد و تجمع آستاگزانتین، مهندسی تزریق دی اکسید کربن و نور­دهی مناسب در محیط کشت بهینه، امکان تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس با سهولت بیشتر و هزینه­ ای به مراتب کمتر اشاره نمود. مصرف بهینه دی اکسید کربن بدون احتیاج به سامانه­ های کنترل برخط، مدیریت دقیق و بهینه شدت نور در هر دو فاز سبز و قرمز باعث افزایش بهره­ وری تولید همزمان با کاهش هزینه تولید شده است.
بر اساس اعلام پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، هاشمی اظهار داشت: دانش فنی تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس هم اکنون آماده واگذاری به بخش خصوصی است.




1399/05/04
14:09:52
5.0 / 5
2157
تگهای خبر: تكنولوژی , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
هوا فضا هوافضا