هوافضا- علوم هوایی

تب هموراژیک کریمه کنگو همچنان در ایران قربانی می گیرد

تب هموراژیک کریمه کنگو همچنان در ایران قربانی می گیرد

به گزارش هوا فضا، سرپرست مرکز مطالعات کنه و بیماریهای منتقله از آن دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران با اعلان اینکه بااینکه با رعایت نکات ساده همیشه امکان پیش گیری از مبتلاشدن به تب هموراژیک کریمه کنگو(CCHF) وجود دارد، اظهار داشت: اما با این وجود این بیماری هم چنان در ایران قربانی می گیرد.


پرویز شایان، مسئول موسسه گروه پژوهشی انتقال سامانه های زیست مولکولی، در گفت و گو با ایسنا، در ادامه اظهار داشت: اسیدوز بعد از ذبح دام در جسد حیوان آلوده طی چند ساعت و حرارت ۸۵ درجه سانتی گراد طی ۱۵ دقیقه ویروس را از بین می برد، باید افراد از مصرف فرآورده های دامی تازه که بصورت غیراصولی کشتار و تهیه شده اند، اجتناب کنند.

*ویروس عامل تب خونریزی دهنده کریمه کنگو حساس در مقابل حرارت

وی، در ادامه اشاره کرد: باوجود کشنده بودن این بیماری، ویروس مربوطه مقاومت کمی در مقابل حرارت داشته و در دمای ˚C۵۶ به مدت ۳۰ دقیقه از بین می رود. هم چنین بعد از کشتار بر اثر اسیدوز ناشی از جمود نعشی، ویروس طی مدت کوتاهی(چند ساعت) از بین می رود.
مسئول موسسه گروه پژوهشی انتقال سامانه های زیست مولکولی، با اشاره به اینکه بیشترین خطر بر اثر تماس با خون و گوشت تازه دامی مطرح است، در ادامه اضافه کرد: بدین سبب پختن گوشت و یا پاستوریزه کردن شیر موجب از میان رفتن ویروس می شود. انواع محلول های ضدعفونی کننده مانند سفیدکننده های خانگی( (Hypochlorite) ویروس را از بین می برند.
دکتر شایان، افزود: با شناخت کافی از عامل بیماری و نحوه انتشار و انتقال آلودگی، می توان بسادگی با رعایت برخی اصول اولیه بهداشتی، خودرا از ابتلای به بیماری حفظ نماییم. بر این اساس حذف کنه ناقل با سمپاشی جایگاه های دامی در فصول گرما کمک شایانی به کنترل بیماری خواهدنمود.
وی، ممانعت از گزیده شدن توسط کنه ها برای افرادی که در محیط های روستایی و دامپروری و کمپینگ بویژه در فصول بهار تا پاییز حضور دارند، را بسیار اهمیت دانست و در ادامه اشاره کرد: به این منظور استفاده از مواد دورکننده بندپایان بر روی بدن مثل پرمترین، DEET) ) و پوشاندن نواحی در معرض گزش کنه مانند استفاده از دستکش، شلوار بلند و پوشیده و بررسی منظم لباس و پوست از نظر وجود کنه بسادگی قابل انجام خواهند بود.

*پرهیز از ذبح دام در محیط های خارج از کشتارگاه

سرپرست مرکز مطالعات کنه و بیماریهای منتقله از آن دانشگاه تهران،، اضافه کرد: در نهایت باید از تماس با منبع بیماری، تماس مستقیم با خون و ترشحات آلوده دامی حین ذبح یا زایمان دام، پرهیز کرد. هم چنین ذبح نکردن دام در محیط خارج از کشتارگاه، پوشیدن دستکش هنگام تماس با گوشت و خون دام مشکوک سفارش می شود.
شایان، اضافه کرد: وخامت و بالا بودن میزان مرگ و میر، زیان اقتصادی و در دسترس نبودن واکسن برای بیماری CCHF، ضرورت دانش، آگاهی و اقدامات پیشگیرانه فردی را در حفظ سلامتی افراد بسیار حائز اهمیت کرده است.
سرپرست مرکز مطالعات کنه و بیماریهای منتقله از آن دانشگاه تهران، در ادامه با اشاره به اینکه با شروع فصل گرما انواعی از بیماریهای مختلف شیوع پیدا می کند که تب کریمه کنگو یکی از این موارد است، در ادامه اشاره کرد: تب هموراژیک کریمه کنگو، یک تب خونریزی دهنده ویروسی است که بیشتر در افرادی که با دام ها سروکار دارند، ایجاد می شود.

*کارگران کشتارگاه، قصابان، کشاورزان، چوپانان، دامداران و زنان خانه دار مشاغل در معرض خطر CCHF

شایان افزود: برمبنای نتایج تحقیقات انجام شده، مشاغلی مثل کارگران کشتارگاه، قصابان، کشاورزان، چوپانان، دامداران، زنان خانه دار، دامپزشکان، پزشکان، مشاغل وابسته بیمارستانی و نیز پرسنل نیروهای مرزی، به ترتیب بالاتر از مشاغل دیگر در معرض خطر هستند.
سرپرست مرکز مطالعات کنه و بیماریهای منتقله از آن دانشگاه تهران در ادامه اشاره کرد: در ایران بالاتر از نیمی از مبتلایان در رده های سنی ۲۰ تا ۴۰ سال و بیشتر آنها جنس مذکر بوده اند.
بگفته شایان، این بیماری در ایران برای اولین بار در سال ۱۹۷۰ در سرم گوسفندان شناسایی شد.
در ادامه دکتر فاطمه عرب خزائلی، رییس گروه پژوهشی تاکسونومی بندپایان مرکز مطالعات کنه و بیماریهای منتقله از آن در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران اظهار داشت: ویروس عامل بیماری از خانواده Bunyaviridae و جنس Nairovirus است که مخزن آن در طبیعت، کنه ها به ویژه کنه هیالوما و پستاندارانی مانند گاو، گوسفند، بز، شتر، خرگوش و شترمرغ هستند.

*نقش مهم پرندگان و پستانداران وحشی در تکثیر ویروس و آلوده سازی کنه های ناقل

وی با اشاره به اینکه پرندگان و پستانداران وحشی نقش مهمی در تکثیر ویروس و آلوده سازی کنه های ناقل دارند، در ادامه اضافه کرد: کنه به عنوان مهم ترین ناقل و مخزن ویروس CCHF مطرح است، چون این بندپا که یک انگل خارجی خونخوار است، در هر بار تخم ریزی، ۲ تا ۸ هزار تخم می گذارد که همگی آلوده به ویروس خواهند بود.
رییس گروه پژوهشی تاکسونومی بندپایان مرکز مطالعات کنه و بیماریهای منتقله از آن دانشگاه تهران، اضافه کرد: هم چنین ویروس در بدن کنه بیش از دیگر مخازن ویروس زنده می ماند؛ به شکلی که کنه آلوده، بدون تکرار خون خواری، تا دو سال آلوده به ویروس باقی خواهد ماند.
عرب خزائلی اشاره کرد: حدود ۲۰ گونه کنه های ایکسودیده خصوصاً جنس Hyalomma به سبب تمایل خاص به انسان نقش مهم تری در انتقال بیماری دارند.
وی، با اشاره به اینکه دام های آلوده به ویروس گاهی فاقد علایم بالینی و گاه دارای علایم مزمن و ملایم مانند تب هستند، در ادامه توضیح داد: دام آلوده دارای تب و یا حتی دام های دچار اشکال خفیف عفونت بدون علایم بالینی، تا یک هفته ویروس را در همه ترشحات بدن خود دفع می کنند.
تماس با خون، ترشحات و بافت آلوده دام مبتلا حین ذبح از راه های انتقال تب هموراژیک کریمه کنگو
رییس گروه پژوهشی تاکسونومی بندپایان مرکز مطالعات کنه و بیماریهای منتقله از آن دانشگاه تهران، اضافه کرد: چنین دامی اگر کشتار شود، ترشحات آلوده آن برای انسان خطرآفرین خواهد بود. انسان به جز بوسیله گزش کنه ناقل، ممکنست بر اثر تماس با خون، ترشحات و بافت آلوده دام مبتلا در حین ذبح یا در زمان زایمان، با ویروس مواجه شود.
عرب خزائلی، با اشاره به اینکه انتقال از افراد آلوده راه انتقال مهم ویروس می باشد، در ادامه اشاره کرد که بر اثر تماس با خون و بافت بیماران خصوصاً در زمانی که فردی با علایم خونریزی های گوناگون در بیمارستان بستری است، به شدت برای دیگران آلوده کننده است و همه گیری های کوچک بدنبال عفونت های بیمارستانی در مراقبت از مبتلایان، مشاهده شده است.
دکتر رضا رحیمی، جانشین ریاست پژوهشگاه طب علوم پزشکی(آجا) هم اظهار داشت: بیماری در انسان بسته به راه آلوده شدن، ممکنست طی ۱ تا ۳ روز بعد از گزش کنه و ۵ تا ۶ روز بعد از تماس با بافت یا خون آلوده شروع شود.

*سردرد شدید، تب، لرز، درد عضلانی، بویژه در ناحیه پشت و پاها از علایم اولیه CCHF

وی ادامه داد: شروع بیماری بعد از مواجهه با ویروس، با سردرد شدید، تب، لرز، درد عضلانی، بویژه در ناحیه پشت و پاها، گیجی، درد و سفتی گردنی، درد، قرمزی چشم و ترس از نور خواهد بود.
جانشین ریاست پژوهشگاه طب علوم پزشکی(آجا)، افزود: گاهی ممکنست فرد گرفتار حالت تهوع، استفراغ یا گلودرد و گاهی اسهال و درد منتشر شکمی شود. ۳ تا ۵ روز بعد از شروع بیماری، علایم خونریزی شروع شده و در مخاط ها و پوست، نقاط ریز خونریزی مشاهده می شوند.
رحیمی توضیح داد: این خونریزی ممکنست گاهی شدت یافته و فرد گرفتار خونریزی از مقعد، خونریزی از دهان، ملتحمه، گوش ها و رحم شود. بیماران در این مرحله، به مراقبت های بیمارستانی نیاز دارند. درمان با داروی های ضدویروسی در صورت شروع زودهنگام، تا حدود زیادی موثر است.

*گزارش ۴ مورد مرگ از ۱۲ فرد مبتلا در بین نیروهای نظامی

وی، افزود: در برخی، علایم آغاز به بهبودی کرده و ضایعات پوستی کم رنگ می شوند. آزمون های سرلوژیک و مولکولی در کنار تاریخچه تماس فرد با دام یا گزش توسط کنه از روش های تشخیص هستند. موارد مشکوک به تب هموراژیک کریمه کنگو در نیروهای نظامی در فاصله سالهای ۷۸ تا ۸۰ بررسی شدند که ۴ مورد مرگ و میر در میان ۱۲ بیمار مبتلا و مشکوک به اثبات رسیده است. این میزان مرگ و میر (۳۳.۳ درصد) برای بیماری مذکور، دلالت بر اهمیت آن طی سالهای اخیر دارد.
مسئول موسسه گروه پژوهشی انتقال سامانه های زیست مولکولی، در ادامه توضیح داد: چون اسیدوز بعد از ذبح دام در جسد حیوان آلوده طی چند ساعت و حرارت ۸۵ درجه سانتی گراد طی ۱۵ دقیقه ویروس را از بین می برد، باید افراد از مصرف فرآورده های دامی تازه که بصورت غیراصولی کشتار و تهیه شده اند، اجتناب کنند.




منبع:

1403/06/23
13:13:41
0.0 / 5
222
تگهای خبر: ناسا
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
هوا فضا هوافضا