هوافضا- علوم هوا فضا
محققان دانشگاهی در یك مطالعه پژوهشی تاكید كردند

تفکر با صدای بلند برای ارتقای آموزش و پژوهش

تفکر با صدای بلند برای ارتقای آموزش و پژوهش

به گزارش هوا فضا، در یک پژوهش دانشگاهی نشان داده شده است که نوعی از روش های گزارش کلامی به نام تفکر با صدای بلند می تواند به خوبی در جهت پیشبرد موثر اهداف آموزشی و پژوهشی مورد استفاده قرار گیرد.



به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا، از دیرباز، زبان بعنوان وسیله ای برای تفکر و تعامل به شمار رفته و در جهت برآورده کردن نیازهای اجتماعی افراد استفاده شده است. این که چگونه می توانیم از آن برای تکمیل کارکردهای شناختی استفاده نمائیم، مساله ای است که دستاوردهای آن به نتایج عملی مفیدی بخصوص برای آموزش و همینطور پژوهش منتج می شود. در این خصوص، روشی به نام «پروتکل تفکر با صدای بلند» یکی از روش هایی است که مدت طولانی برای جمع آوری داده ها و یافتن اطلاعات کامل در پژوهش های علوم اجتماعی مانند خواندن، نوشتن، تصمیم گیری، ردیابی و غیره استفاده شده است. این روش می تواند که در ابتدایی ترین و ساده ترین حالت، مسائلی که یک فرد در هنگام انجام یک کار به آن می اندیشد را نشان دهد.

به گفته محققان، در تفکر کلامی، فرآیند تفکر و حل مساله به صورت شفاهی بیان می شود و برخی پژوهشگران معتقدند که این نوع تفکر، کمتر از نوع بی صدای آن در معرض اشتباهات تفسیر، انتظار و خطای حافظه قرار می گیرد. از طرفی تفکر کلامی، فقط اطلاعاتی را در مورد کارهای شناختی سطح بالا فراهم می آورد که این اطلاعات خودکار نیستند. بنا بر این در خیلی از موارد، آزمودنی ها از فرضیه سازی برای تفکر خود منع شده و گفته می شود که نتیجه را فقط بعد از انجام تکلیف گزارش دهند. با صدای بلند فکر کردن، بیان همزمان افکار در حین انجام یک کار است. همینطور یکی از استراتژی هایی است که رویکرد های منحصر به فردی را برای جذب فرآیندهای فکری افراد در هنگام درگیر شدن با ابزارها و مداخلات عرضه می دهند.

در پژوهشی که در رابطه با این شیوه تفکر توسط محققانی از دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شده است، پروتکل تفکر با صدای بلند بعنوان نگاهی آموزشی و پژوهشی مورد بررسی قرار گرفته است.

در این پژوهش مروری، ابتدا مقالات علمی پژوهشی در رابطه با مبحث از پایگاهای علمی داخلی و خارجی شامل SID، Irandoc، Magiran، ISC، Emerald، Scholar Google، Science Direct، Web of Scienc، ERIC، ProQuest و Scopus جمع آوری شده اند و سپس اطلاعات مورد نظر، بعد از استخراج از این مقالات مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند.

بر اساس نتایج این تحقیق، بهره گیری از پروتکل تفکر با صدای بلند سبب تولید ایده هایی جدید و داده های ناب و مستقیم در پژوهش می شود که به کارگیری آنها، ارتباطات ذهنی و زبانی جدیدی در جامعه به وجود می آورد.

همچنین با بهره گیری از این پروتکل، اطلاعات جدیدی به روند ذهنی افراد اضافه می شود که سبب افزایش خلاقیت در آنان می گردد و به تبع آن حالات روحی و روانی دیگران بهتر درک می شود و میتوان مطابق انتظارات تصور شده افراد رفتار کرد.

در این رابطه، حدیث باقریان، پژوهشگر گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران و چهار همکار دیگرش اعلام نموده اند: «در پژوهش ما، ۱۷ مفهوم در مورد کاربردهای پروتکل تفکر با صدای بلند در حوزه آموزش به دست آمد که بعضی از آنها عبارت است از: تحت تاثیر قرار دادن دانسته های فرد، بیان و تولید ایده های جدید، غنی کردن گفتمان کلاس درس، وسیله ای جهت هدایت رفتارها و فرایندهای حل مسئله».

آن ها می گویند: «در حوزه پژوهش هم ۱۳ مفهوم در مورد کاربردهای پروتکل فوق شناسایی شد که بعضی از آنها عبارت اند از: روشی مفید و کارآمد در پژوهش جهت استخراج کافی و قابل اعتماد داده ها در امتداد مطالعه فراشناختی خوانندگان و استفاده از استراتژی های ذهنی، دستیابی به تحلیل و بررسی داده های عینی، اطمینان بینابینی در کدگذاری داده های پژوهش، فراهم آوری داده های مستقیم».

طبق این پژوهش که نتایج آنرا فصلنامه «تازه های علوم شناختی» منتشر نموده است، با به کارگیری مؤلفه ها های فوق در امر آموزش و پژوهش میتوان به تولید ایده های جدید دست زد و داده هایی ناب و مستقیم در پژوهشها به دست آورد. همینطور با بهره بردن از آن، ارتباطات ذهنی و زبانی جدیدی در جامعه ایجاد می شود و اطلاعات جدیدی به روند ذهنی افراد اضافه می شود که سبب افزایش خلاقیت در آنان گردد و در نتیجه حالت روحی و روانی دیگران بهتر درک می شود.

باقریان و همکارانش در پایان هم اشاره نموده اند: «از آنجا که امروزه افراد در جهان با انبوهی از اطلاعات مواجه اند، انتقال و ساماندهی این اطلاعات، احتیاج به آموزش و مهارت کافی دارد که پروتکل تفکر با صدای بلند بعنوان یک روش تولید کلامی همزمان در فرایندهای روان شناسی و علوم شناختی، می تواند بعنوان روشی مؤثر و کارآمد در این خصوص مورد استفاده قرار گیرد».





منبع:

1402/10/29
12:57:03
0.0 / 5
373
تگهای خبر: آموزش , ارتباطات , ناسا
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
هوا فضا هوافضا