رئیس كنگره بین المللی علوم پایه خبر داد
عرضه درس ۲ واحدی تاریخ علم به دانشجویان
به گزارش هوا فضا رئیس کنگره بین المللی علوم پایه از تصویب عرضه درس دو واحدی تاریخ علم در چارت درسی دانشجویان اطلاع داد و اظهار داشت: بر این اساس جوانان ما با تاریخ علم کشور آشنا شده و به اهمیت علوم پایه پی خواهند برد.
به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا، دکتر سعدالله نصیری قیداری امروز در نشست خبری با خبرنگاران ضمن تشریح جزئیات نام گذاری سال بین المللی علوم پایه برای پیشرفت پایدار، اظهار داشت: در سال ۲۰۱۹ سازمان جهانی یونسکو تصمیم گرفت در چهلمین کنفرانس عمومی خود سال ۲۰۲۲ را بعنوان "سال علوم پایه برای پیشرفت پایدار" نام گذاری کند که هدف از نام گذاری آن ترویج دانش علوم پایه در جهان است. در واقع این سازمان هر سال را به منظور توسعه یک دانش خاص نام گذاری می کند.
وی در ادامه نقش علوم پایه در تحول جامعه بشری و توسعه علمی کشور را بسیار مهم دانست و اظهار داشت: رهبر انقلاب هم در سخنرانی های مختلف خود به اهمیت این علوم تاکید می کند و اگر بخواهیم دیدگاه ایشان را هم به لحاظ سادگی و هم به عامه و قابل فهم بودن مطرح نماییم، این است که می فرمایند علوم پایه مثل ذخیره بانکی می ماند و هر وقت به آن رجوع نماییم می توانیم از آن استفاده نماییم، اما علوم کاربردی نظیر پول در جیب می ماند که مورد استفاده قرار می گیرد. ازاین رو علوم پایه موتور محرکه علم و فناوری در کشور است و امکان دارد این علوم بلافاصله به محصول تبدیل نشود، اما در بلند مدت باعث توسعه علم و فناوری خواهد شد.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه پشتیبانی از علوم پایه در جامعه یک وظیفه حاکمیتی است، اظهار داشت: با عنایت به این که نتایج این علم در بلند مدت مشخص می شود، به همین جهت بخش خصوصی کمتر در این عرصه ورود و سرمایه گذاری می نماید، اما این مجلس و دولت هستند که باید از توسعه این علم حمایت کنند.
وی با تاکید براینکه بعد از پیروزی انقلاب توجه خوبی به علوم پایه در کشور شده است، خاطرنشان کرد: تشکیل رصدخانه ملی، تجهیز آزمایشگاه های مرجع، ایجاد قطبهای علمی و رشد چشم گیر در کمیت و کیفیت استنادهای علمی، گسترش رشته ها و غیره در طول این سال ها نشانه این است که توجهی به علوم پایه صورت گرفته است. ضمن این که توسعه علوم پایه سبب ایجاد رشته های دیگر شده و در قوانین کشور همچون در برنامه های پنج ساله این علم مورد توجه قرار گرفته است.
وی همینطور تصریح کرد: در قانون اهداف و وظایف وزارت علوم، پشتیبانی از علوم پایه از برنامه های این وزارت خانه است و در برنامه های پنجم و ششم توسعه کشور هم بعنوان وظیفه دولت بیان شده است که به علوم پایه توجه گردد. اما باوجود این نکات مثبت هنوز تا رسیدن به قله های دانش و فناوری و همینطور توسعه علوم پایه مسیر طولانی را در پیش داریم.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: البته در سالهای اخیر تصور جامعه علمی از علوم پایه تغییر یافته است و علوم پایه به سمت زندگی انسانها حرکت می کند و ما تغییرات خوبی را در رشته های زیست شناسی، فیزیک، شیمی بخصوص علوم شناختی و هوش مصنوعی شاهد می باشیم.
دکتر نصیری قیداری اظهار داشت: از اوایل سالجاری حرکتی در کشور شروع شد که برپایه آن توجه خوبی به علوم پایه صورت گرفت و ما ۴۰۰ انجمن علمی در کشور داریم که ۳۲ انجمن در حوزه علوم پایه حرکت مثبت را شروع کردند که در نهایت منجر به تاسیس شورای سیاستگذاری سال بین المللی علوم پایه برای پیشرفت پایدار شد که وزیر علوم ریاست این شورا را برعهده دارد و در نهایت این شورا به ستاد ملی سیاستگذاری علوم پایه برای پیشرفت پایدار، تغییر عنوان داد و در ذیل آن کمیته اجرایی ۱۷ نفره از انجمن های مختلف و غیره، تشکیل و تابحال حدود ۱۰ جلسه در کمیته اجرایی و ۵ جلسه در شورای سیاستگذاری تشکیل و مصوبات ارزشمندی هم تصویب گردید.
وی اظهار داشت: آئین نامه اجرایی تشکیل ستادهای اجرایی هم اکنون تصویب و به استان ها ارسال شده است و بر مبنای آن ما در هر استان به ریاست دانشگاه مادر ستادهای استانی این شورا را تشکیل خواهیم داد که اعضای آن یکی از رؤسای انجمن های علمی علوم پایه استان، استاندار و برخی دیگر خواهد بود. براین اساس خانه های علوم در همه استان ها شکل گرفته و اقدامات مثبتی در عرصه علوم پایه تشکیل خواهد شد.
وی تصریح کرد: خوشبختانه برنامه تاریخ شفاهی علم در انجمن های علمی شروع شد و بورسیه ای در اختیار ستاد ملی قرار گرفته و ما سال جاری از برنده های جایزه نوبل، ابن سینا، مصطفی(ص) و غیره برای حضور در سمینارها و سخنرانی های مختلف به ایران دعوت خواهیم کرد.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی همینطور تصریح کرد هدف ما این است که دانشمندانی از ایران برنده جایزه نوبل باشند، چون که بیشتر از ۳۵ نفر از دانشمندان ما ثبت جهانی شده اند و ما شایستگی کسب این جایزه را داریم.
رئیس کنگره بین المللی علوم پایه برای پیشرفت پایدار، تصریح کرد: سه شنبه هفته جاری برنامه افتتاح سال بین المللی علوم پایه برای پیشرفت کشور را داریم که این برنامه با حضور سه وزیر علوم، بهداشت و آموزش و پرورش در دانشگاه شهید بهشتی برگزار می شود و از رئیس جمهور هم برای حضور در این مراسم دعوت کردیم که امیدواریم در صورت عدم حضور، معاون اول رئیس جمهور حضور پیدا کنند.
وی از تصویب عرضه برنامه درسی دو واحدی تاریخ علم در چارت درسی دانشجویان اطلاع داد و اظهار داشت: تلاش می نماییم از راه این واحدها جوانان ما با تاریخ علمی کشور آشنا باشند.
دکتر نصیری قیداری به مهم ترین اقدامات اخیر برای تقویت جایگاه علوم پایه اشاره نمود و اظهار داشت: تصویب راه اندازی آزمایشگاه در جاده یا آزمایشگاه متحرک، بر رسی نحوه ورود به مقاطع مختلف دانشگاه ها از راه کنکور، تقدیر از اسامی ممتازین حوزه علوم پایه در کشور در برنامه ۱۷ اسفند و پشتیبانی از ۱۰۰ پسادکتری علوم پایه، بورسیه تحصیلی ۱۰۰ نفر از دانشگاه های کشورهای اسلامی در دوره کارشناسی و ارشد که این افراد می توانند دوره ارشد یا دکتری بگیرند، از مهم ترین برنامه های ما در جهت تقویت و پشتیبانی از علوم پایه خواهد بود.
وی تصریح کرد: ۵۰ پروژه استانی پشتیبانی از علوم پایه در حوزه مالی و پیشنهاد درج یک روز با عنوان علوم پایه در تقویم رسمی کشور به شورایعالی انقلاب فرهنگی، تقدیر سالانه از ۱۰۰ دانش آموز برتر کنکور و حمایت مالی از ۸۰ پسادکتری دانشگاه ها از دیگر اقدامات ما در حوزه پشتیبانی از علوم پایه است.
منبع: aero-space.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب