هوافضا- علوم هوایی
معاون وزیر جهاد كشاورزی:

منابع ژنتیکی ضامن پایداری تولید غذا در کشور است

منابع ژنتیکی ضامن پایداری تولید غذا در کشور است

به گزارش هوا فضا رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اظهار داشت: حوزه منابع ژنتیکی یکی از حوزه هایی بوده که به شدت در تضمین پایداری تولید غذا موثر است اما با بی مهری و بی توجهی روبرو شده است.


به گزارش هوا فضا به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، کامبیز بازرگان، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در آئین بزرگداشت روز جهانی تنوع زیستی و نخستین جشنواره ملی منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی گفت: توسعه در دنیا قدمت طولانی دارد اما مسأله پایداری حدود ۴۰ سال است در ادبیات توسعه در دنیا بروز پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه مسأله توسعه پایدار حدود ۳۰ سال پیش به صورت نهادینه شده در چارچوب عهدنامه ریو وارد ادبیات جهانی شد، اضافه کرد: انسان متوجه شد با توسعه بی ضابطه و یک سویه و اعتماد کردن به مظاهر مدرنیته، پایداری نسل بشر را تحت تاثیر قرار داده است؛ بروز مسائلی مانند گرمایش زمین، گازهای گلخانه ای و … که تنوع زیستی را تهدید کرده همچون این موارد است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اشاره کرد: از همان برهه، پژوهش در کشورهای توسعه یافته بیشتر از پیش مورد توجه قرار گرفت چون که پژوهش ذاتاً به عمق و لایه زیرین تصمیمات می پردازد و تبعات تصمیمات اجرایی را نشان میدهد.
وی با اشاره به اینکه اقدامات اجرایی بدون توجه به پژوهش امکان دارد لزوماً در راه توسعه پایدار نباشد بنا بر این در موارد مختلف با شکست مواجه می شود، اذعان کرد: ما امروز باآنکه می گوئیم به جاهایی آبرسانی کرده ایم اما در پایداری تأمین آب به مشکل خورده ایم. آیا این نوع از توسعه، پایدار است؟ امروز در پایداری سلامت مردم به مشکل خورده ایم و در پایداری تأمین برخی اقلام غذایی هم بنظر می رسد به مرز اخطار رسیده ایم.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اضافه کرد: در بعضی اقدامات آبرسانی بدون در نظر گرفتن شرایط منطقه عمل شده و امروز یا چاه ها خشک شده و یا سدها بدون آب مانده و با بروز خشکسالی، پایداری آب با مشکل روبرو شده است.
وی دلیل این موارد را کم توجهی به پژوهش های کاربردی دانست و به تضعیف زیرساخت های تحقیقاتی کشور اشاره نمود.
بازرگان بیان داشت: پژوهش بعنوان راهنما و راهگشا، موضوعات را بررسی و با مدارک مستند، راه را نشان می دهد؛ اگر با استناد به آن مدارک اقدام می شد باید در راه اندازی سد گتوند تجدید نظر می شد.
وی اظهار داشت: اگر حرکت های توسعه ای مبتنی بر نتایج تحقیقاتی صورت می گرفت، نباید توسعه نیشکر در استان خوزستان اتفاق می افتاد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با تولید واکسن کرونا و توجه به سلامت مردم عنوان کرد: امروز در خانواده های همه ما افرادی روی تخت بیمارستان هستند و باید بیشتر در پایداری سلامت مردم عزیز کشورمان می کوشیدیم و خویش را از اسارت مظاهر توسعه بی توجه به پایداری نجات می دادیم.
وی با اشاره به اینکه پژوهش های کاربردی در کشور ما مظلوم واقع شده است، اشاره کرد: در میان پژوهش های کاربردی حوزه تنوع زیستی و منابع ژنتیکی بیشتر از باقی بخش ها مورد بی مهری واقع شده اند؛ حوزه منابع ژنتیکی یکی از حوزه هایی است که به شدت در تضمین پایداری تولید غذا مؤثر است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: حالا که جشنواره تنوع زیستی در ایران به منظور قدردانی از زحمات محققان این بخش و به صورت ملی توسط بخش دولتی و خصوصی انجام می شود. لازم است به لزوم و اهمیت آن توجه شده و این برنامه مهم در کشور به نحو ارزشمندی جایگاه واقعی خویش را بیابد.
وی با اشاره به اهمیت داده ها و اطلاعات مستند در گسترش زیرساخت های کشور عنوان کرد: نداشتن اطلاعات منسجم و بانکهای اطلاعاتی مدون و قابل استناد، تصمیم گیری مدیران را متأثر می کند؛ محققان بسیاری اطلاعات مستند ساخته و منابع ژنتیکی را شناسایی، مدیریت و حفظ می کنند اما نباید اقدام های تحقیقاتی بی اهمیت دیده شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه تمامی اجزا توسعه پایدار باید در کنار هم مورد توجه قرار گیرد، اظهار داشت: اگر دسترسی را با مبانی فرهنگی توسعه پایدار همراه نکنیم در جهت توسعه پایدار حرکت نکرده ایم و حفظ منابع به خطر خواهد افتاد.
وی اشاره کرد: در سال ۹۳ قانون ذخایر ژنتیکی تصویب گردید و در سال ۹۷، این قانون ابلاغ گردید و در سال ۹۸ مرکز مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی در وزارت جهاد کشاورزی شکل گرفته است، این مرکز در سال ۹۹ افتتاح شد و در سال ۱۴۰۰ بخشنامه این قانون با کمک تیم اجرایی، استادان و محققان دانشگاهی و پژوهشگران مصوب و توسط هیأت وزیران ابلاغ گردید و هم اکنون کارشناسان ما برای بهبود هرچه بیشتر آن دستورالعمل های مربوطه را با دقت در دست اقدام دارند.
مؤسسه رازی مظلوم واقع شده است
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به اینکه پایداری سلامت کشور نباید در معرض تهدید قرار گیرد، گفت: باتوجه به اعتبارات سالانه ناچیز تملک دارایی های سرمایه ای حدود ۴.۵ میلیارد تومانی که به مؤسسه رازی داده می شود زیرساخت های این مؤسسه برای برطرف نمودن ناپایداری سلامت کشور کافی نبوده و لازم است برای توسعه کارهای سلامت، این مؤسسه تأثیرگذار با بیشتر از یک قرن تجربه را یاری کرده تا بتواند جایگاه واقعی و تأثیرگذار خویش را مانند گذشته در کشور ایفا کند. مؤسسه تحقیقات و سرم سازی رازی از ابتدا در مورد مبارزه با ویروس کرونا آمادگی خویش را اعلام نموده و توانسته است حدود ۴۰۰ هزار دز واکسن کرونا را تهیه نماید اما به دلایلی هنوز نتوانسته ایم این میزان از واکسن های تولید شده را به بازار داخلی عرضه نماییم.
فاز ۳ کار آزمایی بالینی واکسن رازی کوو پارس در انتظار مجوز سازمان غذا و دارو
بازرگان افزود: واکسن رازی فاز ۱ و ۲ کارآزمایی بالینی را طی کرده است اما بازهم این مؤسسه در انتظار مجوز نهاد مربوطه است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اشاره کرد: مؤسسه رازی از اسفند سال ۹۸ کار تحقیقاتی خویش را آغاز کرده است و با پشتیبانی از واکسن داخلی می توانیم در زمینه مبارزه با این ویروس خطرناک موفقیت های بیشتری را در درمان مردم کشورمان داشته باشیم.
وی اضافه کرد: اگر به دنبال توسعه پایدار و قدرت برای کشور هستیم باید از بخش تحقیقاتی حمایت شود همانطور که در جهان مسیر توسعه پایدار با توجه ویژه به پژوهش های کاربردی پیش می رود.
بازرگان از رویکرد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به تحقیقات کاربردی هم انتقاد نمود و اظهار داشت: متأسفانه این وزارت خانه به وزارت آموزش عالی برگشته است.


منبع:

1400/05/27
23:50:49
0.0 / 5
755
تگهای خبر: آموزش , فناوری , كارشناس , ناسا
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
هوا فضا هوافضا