معاون پژوهشی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی:
زعفران ایرانی شناسنامه دار می شود
معاون پژوهشی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی اظهار داشت: با عنایت به اهمیت محصول زعفران در نگاه ملی و استانی، شناسنامه دار کردن زعفران ایران اولویت موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی است.
به گزارش هوا فضا به نقل از موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، دکتر ابوالفضل پهلوانلو معاون پژوهشی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی اظهار داشت: ایران بعنوان تولیدکننده زعفران در سال ۶۷ با ۳۰ الی ۴۰ تن تولید سالانه، جایگاهی در رکودهای جهانی نداشت و کسی به این مقوله توجه نکرده بود. از همان سال ها محققان این موسسه با برگزاری همایش ها و نشست های ملی و بین المللی تمام توان خویش را برای شناساندن ایران بعنوان بزرگترین تولیدکننده زعفران به دنیا انجام داده اند.
وی اضافه کرد: این موسسه از سال ۶۷ به شکل جدی و رسمی مطالعات، تحقیقات و پژوهش های کاربردی خویش را در مورد زعفران ایرانی و افزایش و ارتقای کمیت و کیفیت تولید آن شروع کرد. با تداوم این روند و برگزاری چندین کارگاه علمی و همایش ملی و بین المللی از همان سال ها تا به امروز، شاهد می باشیم که اهمیت زعفران ایران بعنوان یک کالای استراتژیک در داخل و خارج از کشور تثبیت شده است.
وی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۶۷ تابحال بالغ بر ۶۸ طرح تحقیقاتی کاربردی در این موسسه با محوریت ارتقای کمیت و کیفیت تولید در مراحل کاشت، داشت، برداشت و فرآوری با رویکردهای ملی و بین المللی انجام شده است. همینطور در بحث کشاورزی و عملیات کاشت، داشت و برداشت تحقیقاتی انجام شده که ثمره آنها تولید دانش فنی هایی بوده که هم اکنون نقش تاثیرگذاری در ترویج زعفران کاران ایرانی داشته است.
به گفته پهلوانلو، از طرفی، تمرکز روی بهبود فرآوری و روش های استخراج مواد موثره زعفران در چارچوب برنامه های ۳۰ ساله از اقدامات هدفمندی بوده است که به منظور ایجاد ارزش افزوده از این محصول استراتژیک در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی انجام شده است.
معاون پژوهشی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: به صورت کلی تمامی پژوهش هایی که در صنعت غذا انجام گرفته، جنبه فناورانه و کاربردی داشته و عملا تا زمانی که این طرح ها و پژوهشها در بازار صنعت نمود پیدا نکنند، طرح خاتمه نمی یابد و خیلی از تحقیقات سالیان گذشته بعنوان دستور کار یا فرآیندی روزمره در صنعت زعفران کاربردی شده اند.
وی در مورد برنامه های آتی موسسه اظهار داشت: از آنجائیکه این مقوله در موسسه از حدود ۳۰ سال قبل مورد توجه بوده است، با تاکیدات رهبر معظم انقلاب در خصوص ایجاد ارزش افزوده از زعفران، مصمم تر شدیم که با همراهی بخش خصوصی، گام های استوارتری در حوزه ایجاد ارزش افزوده برداریم.
معاون پژوهشی موسسه علوم و صنایع غذایی در مورد کارگروه ویژه زعفران این موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی اظهار داشت: این کارگروه مشکلات صنعت زعفران را رصد و شناسایی کرده و در نخستین اقدام سالجاری با توسعه نرم افزاری که قابلیت پیشبینی تمامی سناریوهای پیش روی این صنعت را دارد می تواند اطلاعات ذی قیمتی را به بخش های بالادستی، تصمیم ساز و حاکمیتی مثل مجلس، دولت و وزارت خانه ها و سایر دست اندرکاران برای ایجاد زنجیره ارزش افزوده عرضه نماید.
وی ضمن اشاره به اهداف این کارگروه اظهار داشت: نخستین هدف افزایش تولید زعفران است که از راه افزایش همزمان راندمان تولید در واحد سطح و همینطور سطح زیر کشت میسر است. ما معتقدیم با عرضه شیوه های دانشی توسعه یافته در این مجموعه می تواند عملکرد کشت زعفران را حداقل تا دو برابر در واحد سطح افزایش دهد.
معاون پژوهشی موسسه علوم و صنایع غذایی اظهار داشت: دومین هدف این کارگروه، صیانت از محصول ایرانی است و در زمینه ارتقای استانداردها و تدوین استانداردهای جدید اقدام می کند تا مصرف کننده از کیفیت زعفران ایرانی مطمئن باشد. در این راستا شناسنامه دار کردن زعفران از مواردی است که درحال پیگیری توسط موسسه است.
وی افزود: هدف بعدی از تشکیل این کارگروه در موسسه ایجاد ارزش افزوده از گیاه زعفران است و از این طریق به شکل جدی پیگیر استفاده از مشتقات زعفران در فرآورده های آرایشی، بهداشتی، غذا وغذا داروها هستیم تا در نهایت ارزش افزوده بیشتری ایجاد شود.
به گفته پهلوانلو، ارتقاء بهره وری در صنعت زعفران یک مبحث بین رشته ای و بین دستگاهی است و هر یک از وزارت خانه های صمت، جهاد کشاورزی، امور خارجه، فرهنگ و ارشاد اسلامی، و وزارت کشور شرح وظایف در این عرصه دارند تا این صنعت بعنوان یک سرمایه ملی صیانت و پاسداری کنند.
وی افزود: کیفیت و کمیت تولید زعفران، نبود آموزش و آلودگی های اولیه و ثانویه همچون این مشکلات هستند که با عنایت به تفاهمنامه ای که با وزارت جهاد کشاورزی به امضا رسیده است، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی این آمادگی را دارد که در بحث عرضه آموزش های لازم به کشاورزان اقدام و تمام تجربیاتی که در حوزه دانش تولید زعفران کسب کرده را در اختیار کشاورزان ایرانی قرار دهد.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب